Visie

“Eenzaamheid is het fysiek ervaren tekort aan de juiste patronen van verbinding met andere mensen”. Zo definieert Jeanette Rijks eenzaamheid. Eenzaamheid is een fysiek signaal. Daarmee is het ook persoonlijk. Eenzaamheid ervaren we in het pijncentrum van onze hersenen. Jij ervaart dat nare pijnlijke gevoel van eenzaamheid.
Het is een fysiek signaal dat jouw behoefte aan verbinding niet goed is ingevuld. Zoals dorst een signaal is dat je moet drinken, zo is eenzaamheid een signaal dat je in actie moet komen om jouw behoefte aan verbinding goed in te vullen.

Eenzaamheid is heel normaal. We voelen het allemaal weleens. En vaak lossen we het ook op. Denk aan een nieuwe baan, een verhuizing. Je kent nog en hebt het juiste pad nog niet gevonden. Maar gaandeweg pas je je aan. Je vindt de weg, je ontwikkelt een nieuwe routine. Want wij mensen zien in alles patronen. Dat geeft ons veiligheid, vertrouwdheid en voorspelbaarheid. Die patronen zijn snel gevestigd. Doorbreken ervaren we dikwijls als lastig.

Vroeger was het advies om een huisdier te nemen tegen eenzaamheid heel gewoon. En hoe geweldig de band met een huisdier ook kan zijn, wij mensen hebben verbinding met andere mensen nodig. We kunnen niet zonder leven. En natuurlijk zijn er uitzonderingen, een kleine groep mensen heeft niet zo’n behoefte aan contact met anderen. Eenzaamheid is complex en ook simpel. We ervaren het allemaal wel eens. En vaak lossen we het zelf op. Doordat we wennen aan een nieuw patroon, het voelt vertrouwd.

Eenzaamheid wordt een probleem op het moment dat we het niet weten op te lossen. Dat kan omdat je het signaal niet zo goed begrijpt, of omdat je niet goed weet wat voor jou de oplossing is. Dan gaat dat gevoel van eenzaamheid vastzitten. Eenzaamheid wordt een probleem. Wanneer dat te lang duurt heb je hulp nodig om het op te lossen.

Covid-19 is het voorbeeld van patroonverbreking in deze tijd. De pandemie heeft voor ieder mens veilige patronen doorbroken. We moeten afstand houden, veel mensen zijn geconfronteerd met ziekte en verlies, velen leven in onzekerheid over hun bron van inkomsten. Uit tal van publicaties blijkt de aandacht voor eenzaamheid juist in deze tijd. In onze trainingen neem ik de informatie omtrent deze ontwikkelingen vanzelfsprekend mee.

Het aanbieden van contact werd vaak als de oplossing gezien. De realiteit is gecompliceerder. De kern van mijn aanpak bestaat uit drie onderdelen:

  • 1. Iemand die last heeft van eenzaamheid moet eerst weer langer goed in zijn vel zitten om contacten aan te gaan
  • 2. De contacten moeten afgestemd zijn op het individu. Dat kan voor ieder mens anders zijn.
  • Vanuit deze visie kan iemand zelf weer contacten aangaan, passend bij zijn behoefte.
  • 3. Ik ga uit van eigen regie, zolang het kan. Je kent het voorbeeld van de visser, geef hem een vis en hij heeft eten, geef hem een hengel en hij kan voor zichzelf zorgen.
En natuurlijk, voor die groep die dat echt niet meer kan, moeten we liefdevol zorgen. Daarmee lossen we helaas het gevoel van eenzaamheid vaak niet op.
Vanuit deze visie help ik professionals aan de juiste kennis, tools en vaardigheden om hun cliënten te helpen. En begeleid ik mensen met last van eenzaamheid om dat zelf aan te pakken, een individueel coachingstraject in de groep.

De klik, de herkenning in visie, werkwijze en wederzijds respect is belangrijk. Maak gerust een afspraak voor een nadere kennismaking.
Wil je je al meer verdiepen in eenzaamheid? De informatie op Eenzaamheid Informatie Centrum is goed onderbouwd en onderschrijf ik volledig.

Contactgegevens

Josja Biessen
Termoors 14
6311 BC Ransdaal
T: +31 (0) 610003452
biessen@biessonder.nl
www.biessonder.nl

Overige

Algemene Voorwaarden
Privacy Verklaring
KVK: 14114911
BTW: NL001920180B70
Jeanine Sinke van Het Aandachtshuis en ik trainen dikwijls samen. Het geeft meerwaarde voor de deelnemers en extra plezier in het vak. Beiden zijn we docent/trainer in de opleiding tot Specialist Eenzaamheid. Jeannette Rijks heeft als expert op het gebied van eenzaamheid de enige Post HBO jaaropleiding op het gebied van eenzaamheid ontwikkeld. Samen met haar leid ik al sinds 2016 nieuwe collega's op tot Specialist eenzaamheid.

Alle rechten voorbehouden © 2022, Biessonder
Website beheer en onderhoud: LinQxx - Lokaal gevonden worden

Huisstijl en logo: Reflexties