Skip to main content

Daar vliegt het kroost uit…

Ben jij voorbereid op een nieuwe levensfase?

Super trots ben je op je kind. Het felbegeerde papiertje is behaald. Wat is het eigenlijk allemaal snel gegaan hé! Na een lange, en hopelijk mooie zomer, is dan nu de volgende stap gezet. Misschien is je kind wel op kamers gaan wonen om te studeren. Mogelijk heeft zoon of dochterlief gekozen voor  een tussenjaar, misschien was er al direct een leuke baan.

Langzaam begin je te beseffen dat de grote veranderingen werkelijkheid zijn geworden. Je kind heeft een flinke stap gezet op weg naar zelfstandigheid. Dat betekent meer loslaten.

Je kind goed begeleiden

Het kan gebeuren dat jouw kind, dat misschien heel makkelijk contact maakt, het zwaar krijgt in dat eerste jaar na de middelbare school. De studie vlot niet, je kind komt wel erg lange weekenden naar huis, of juist helemaal niet, het dag en nacht ritme lijkt wat te zijn veranderd, kortom  je kind lijkt niet happy.

Grote veranderingen

Grote veranderingen kunnen aanleiding zijn tot een gevoel van eenzaamheid. Jouw kind maakt er een aantal tegelijk mee:

  • Afscheid van de oude (middelbare) school
  • Verhuizen naar een andere plaats
  • Starten met een nieuwe opleiding
  • Een tussen jaar met reizen of een baan met nieuwe verantwoordelijkheden

Zoveel oude vertrouwde verbindingen zijn veranderd.  Je kind moet, helemaal opnieuw zichzelf en zijn omgeving uitvinden. Pfff en dan is er ook nog die norm dat je studietijd een feestje is…

Een goed gesprek?

Zelfs de meest sociaal vaardige jong volwassene kan hiervan een poos goed van slag zijn. Het is belangrijk dat je dit als ouder beseft. Neem je kind serieus wanneer het  hierover een gesprek begint. Of begin er zelf over! Bespreek dat het gevoel van verloren zijn, van niet meer goed weten hoe en met wie je verbonden bent, heel normaal is.

Maar bespreek ook dat het niet te lang mag duren. Op een gegeven moment moet je kind zijn draai vinden. Wanneer er na zo’n 9 maanden geen enkele progressie lijkt te zijn, dan kan het goed zijn om hulp te zoeken.

Wanneer je kind weet dat het verloren gevoel normaal is, weet dat het overgaat, weet het niet de enige is………. dan is je kind voorbereid, weet wat het kan doen. Dan is je kind zelfredzamer!

En jij dan? Hoe gaat het met jou?

En dan je eigen situatie, het is niet niks om je kind de wijde wereld in te laten trekken. Natuurlijk, je hebt je kind opgevoed en klaargestoomd, je hebt er alle vertrouwen in.

Maar ook jouw leven verandert hierdoor.  Hoe zat dat ook weer met dat empty nest syndroom?

Misschien was het je eerste kind, of juist de laatste. Ben jij je er van bewust dat voor jou een andere levensfase aanbreekt? Wie weet heb je allerlei plannen waar je nu meer tijd voor hebt.

Maar misschien voel je je wel verdrietig en mis je de aanwezigheid van je kinderen. Je realiseert je dat je relatie met je partner is veranderd, of dat je door de kinderen de afwezigheid van een partner niet zo voelde.  Mogelijk denk je in deze levensfase na over een loopbaan verandering (de laatste?). Past het huis nog bij je, of wordt het te groot? Of een beetje van allemaal….

Nieuwe patronen

Voor jou geldt hetzelfde als voor je kind. Het vergt tijd om je aan te passen aan een nieuwe situatie. Je oude gewoontes passen niet meer bij de nieuwe situatie.  Je moet nieuwe patronen, nieuwe gewoontes ontwikkelen. Als je je daardoor een poos eenzaam,  verdrietig of ronduit ellendig voelt, dat hoort erbij. Maak je geen zorgen.

Bedenk welke grote zaken allemaal bij jou in beweging zijn. Geef jezelf de ruimte om te dromen hoe je deze nieuwe levensfase wilt inrichten. En wees daarna ook realistisch. Hoeveel verandering kun je tegelijk aan? Maak keuzes en maak een plan.

Tips

Maak het jezelf ondertussen in het leven van alledag een beetje gemakkelijk:

  • pak eens een oude hobby op waar je in al die hectische jaren niet aan toe kwam
  • de kinderen van je vrienden vliegen ook uit, je hebt weer meer tijd voor elkaar
  • maak een lijst van zaken die je hebt uitgesteld, is er iets waar je zin in hebt?
  • zorg in ieder geval voor genoeg rust, beweging en eet met aandacht
  • zorg voor jezelf!

Wanneer het gevoel van gemis of je draai niet kunnen vinden te lang duurt, langer dan een maand of 9,  geldt ook voor jou: zoek hulp!

Door te delen, kunnen we van elkaar leren. Dus vertel eens wat jou plan is, waar je naar uitkijkt. Laat het hieronder weten!

Blijf verbonden,
Josja

Regie in eigen handen

Mijn naam is Josja Biessen, ik help jou zelf regie over je leven te krijgen en vol mee te doen op jouw unieke manier. Je leert omgaan met jouw gevoelens en weer open te staan voor verandering en inspiratie in jouw leven. Jij doet het, ik steun jou, zo krijg jij weer verbinding met jezelf en jouw omgeving.
Wil jij zeker weten dat je de blogs niet mist? Schrijf je in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Nieuwsbrief ontvangen?