Skip to main content

3 redenen om zelf jouw gevoel van eenzaamheid aan te pakken

Anderen kunnen helpen, jij moet het doen!

Lang hebben we gedacht dat eenzaamheid verholpen kon worden door mensen in contact met anderen te brengen. Ik geef je 3 heel belangrijke redenen om je te laten zien waarom je een gevoel van eenzaamheid alleen zelf kunt oplossen. Steun en wellicht enige begeleiding (afhankelijk van jouw persoonlijke situatie) is van groot belang, maar jij moet het doen.

1.   Jij wilt toch ook een fijn en prettig leven?

Je eenzaam voelen is een ellendig rot gevoel. Mensen omschrijven het vaak als “een leegte in mijn hart” of als “een zwarte bal in mijn buik”. “Zoveel liefde in mijn hart en niemand om het aan te geven”, heb ik ook al eens gelezen. Herken je dat? Geloof me, ik wel en met mij ongeveer 1,7 miljoen andere Nederlanders. Dus het is niet raar als jij dat voelt. Ik heb nog nooit iemand ontmoet die dat gevoel fijn vindt. Allemaal willen we ons prettig voelen.

Eerlijk is eerlijk, eenzaamheid ontstaat vaak na een grote verandering in je leven, verlies van je partner, verlies van je baan. Maar ook gebeurtenissen die wij als positief bestempelen kunnen leiden tot eenzaamheid, zoals de geboorte van je eerste kind of het krijgen van een nieuwe baan.

Na zo’n gebeurtenis kan een gevoel van eenzaamheid erbij horen. Dat hoort bij het leven. Echter wanneer je na een periode van ongeveer een jaar niet het gevoel hebt dat je weer lekker in je vel zit ( of goed op weg bent), dan is het tijd om in actie te komen. Anders ga je vast zitten in dat eenzame gevoel. Dat geeft jou minder kwaliteit van leven en het is daarnaast ook heel ongezond.

2.   Eenzaamheid heeft een negatief effect op jouw functioneren

De effecten van eenzaamheid zijn ernstig. Er is een samenhang tussen eenzaamheid en je hormoon productie, met name oxytocine (ze noemen dat ook wel het knuffelhormoon, dit maakt dat je je veilig en verbonden voelt).

Wanneer je je langdurig eenzaam voelt:

–  word je minder besluitvaardig
–  raak je minder gefocust en minder productief
–  heb je het gevoel dat je minder grip hebt op je leven
–  op den duur ervaar je zelfs minder plezier van het   gezelschap van andere

Zo raak je als je niet oppast in een negatieve spiraal.

3. Eenzaamheid maakt je fysiek zwakker

Het langdurige gevoel van eenzaamheid geeft een continu verhoogde cortisol waarde. Langdurige eenzaamheid:

–  is slecht voor hart en bloedvaten,
–  tast je afweersysteem aan.
–  laat je wonden minder snel genezen,
–  veroorzaakt een langzamer herstel van een ziekte

Wat een opsomming, wist je dat eenzaamheid zo schadelijk is? Daarom maak ik me zo sterk voor meer bekendheid over eenzaamheid en een goede aanpak van eenzaamheid. En samen met mij een groeiend landelijk netwerk!

Los je eenzaamheid op door contact met anderen?

Er bestaan nog veel denkbeelden over eenzaamheid die achterhaald zijn. Een van de belangrijkste is misschien wel dat je mensen die zich eenzaam voelen in contact met anderen moet brengen.

Ja hoor, het klopt eenzaamheid is een signaal dat er iets schort aan je gevoel van verbinding met jezelf of anderen. Dat kan zijn in kwaliteit, ik mis een goede vriendin, ik mis een partner. Het kan ook zijn in kwantiteit, ik zou graag wat meer kennissen hebben of bij een clubje willen horen.

We hebben lang gedacht dat eenzaamheid op te lossen is als je mensen maar in contact brengt met anderen. Degenen die weten wat een eenzaam gevoel is, weten waarschijnlijk ook dat die oplossing niet werkt.

Uit onderzoek is gebleken dat zo’n 90% van de activiteiten om eenzaamheid aan te pakken, geen zoden aan de dijk zet. Belangrijk is dat degene die zich eenzaam voelt zelf onderzoekt welke behoefte onvervuld blijft.

Gun jezelf een beter leven!

Dat is hard werken. Wanneer je langdurig eenzaam voelt is de kans groot dat je niet meer zo goed weet wat bij jou past. Of dat je misschien niet meer zo durft te vertrouwen dat er iets is waardoor je je weer beter kunt voelen. Die mogelijkheid is er wel!  Voel jij je al langere tijd eenzaam? Help jezelf, kom in actie! Ik weet dat die eerste stap een zware kan zijn, maar doe het, voor jouw levensgeluk!

Blijf verbonden,
Josja

Regie in eigen handen

Mijn naam is Josja Biessen, ik help jou zelf regie over je leven te krijgen en vol mee te doen op jouw unieke manier. Je leert omgaan met jouw gevoelens en weer open te staan voor verandering en inspiratie in jouw leven. Jij doet het, ik steun jou, zo krijg jij weer verbinding met jezelf en jouw omgeving.
Wil jij zeker weten dat je de blogs niet mist? Schrijf je in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Nieuwsbrief ontvangen?